Foto

Foto från svunna tider är en guldgruva för oss släktforskare. Det finns många familjealbum kvar i byrålådorna utan att veta vem det föreställer. I bästa fall har någon skrivit ett namn, en plats eller ett datum. Har man riktig tur finns all information med på bildens baksida eller intill.

Jag har samlat några foton från mina släktingar i ett fotogalleri, bilder på personer och platser. Ni finner även foto från plaster där jag har en anknytning, Limhamn där jag är uppväxt, Haugesund och Schleswig där mina föräldrar och deras släkt kommer från.

Ibland är det svårt att veta när och var bilden är tagen. Mycket kan läsas av ur bilden, klädmodet har variet över tid. Fotografens namn kan finnas på äldre porträtt. Detaljer som lånades ut av fotoateljén, allt från kläder till cyklar eller vad det nu fanns att tillgå. Dessa små detaljer i bilden är avgörande för när och var bilden togs. Vem det sen föreställer kan bara framgå av övrig information om det nu finns. För att förstå hur allt detta hänger samman har jag tagit fram en liten utbildning som heter ”Tolka porträttfoto

Allan Kvalevaag
2021-06-26