Laura Amalie Pedersdatter

Bakgrund
Laura Amalie var dotter till min farfars far Peder Johan Olsen och min farfars mor Berta Serine Aadnesdatter. Hon föddes en tisdag den 19 januari 1892 på gården Kvalevaag i Avaldsnes socknen, Karmøy. Där växte hon upp med sina nio syskon som snart bara var åtta då lilla Ellen dog endast två år gammal. Hur hennes barndom var känner vi lite till. Senare blev hon känd för att sy fina saker till folk i trakten. På så vis tjänade Laura en slant till sig själv. Hon träffar Thor Thorsen som kom från gården Kleivhaug i Aksdal i Fjelberg socken i Hordaland fylke.
Hur de träffades kan man bara fundera över, kanske i samband med någon marknad eller liknade där folk möttes vid den tiden. Hon gifte sig 25 år gammal med den 3 år äldre Thor. Vigseln ägde rum på Gården Sæbø i Fjelberg den 2 februari 1917 mitt under brinnande världskrig. De övertog på sommaren samma år halva gården Aksdal gård nummer 41 bruk nummer 2 med en skuld på 2 mark och 67 öre. Det året i november föddes deras första barn, Else. Det skulle komma fler barn med åren, 1920 föddes Sverre Johan, 1922 Torleif, 1926 kom Borghild Serine, 1929 Anne Marie och sista barnet Solveig föddes 1932. Senare köpte Thor och Laura Amalie ett lite gårdsbruk på Karmøy, där de bodde ca ett år. Gårdsbruket var för litet för att försörja en hel familj, Thor blev tvungen att ta annat arbete för att kunna försörja sin familj. Vid den tiden blev det mest aktuellt med arbete under sill säsongen i Haugesund. Efter ca ett års tid sålde de bruket och flyttade tillbaka till gården i Aksdal. Thor var känd som en gästfri och omtyckt man. Kom det oväntat besök till gården fick de alltid något att äta och dricka. Det var inte så enkelt på den tiden att skaffa fram färskvaror utan tillgång till butik men lite våfflor och pannkakor kunde man alltid ordna.

Sjukdomen
Laura Amalie blev tidigt i början av krigsåren sjuk och efter en tid blev hon hänvisd till Rikshospitalet i Oslo för undersökning. Det finns några noteringar om funna telegram från den tiden som blev sänt mellan Oslo och gården i Aksdal.

Klicka för att läsa boken

24 juni, 1942 kom telegram från Laura där hon berättar att hon skall opereras under morgondagen.

27 juni, 1942 kom nästa telegram från Laura till Thor där det framgår att hon haft en liten operation där man funnit en svulst som inte kan opereras bort.
29 juni, 1942 kom det ett kortfattat telegram från avdelningen på Rikshospitalet i Oslo att Amalie Aksdal avlidit på söndags kväll kl. 22.25.
1 juli, 1942 kom sista telegrammet att Amalie Aksdals bår anländer till Lervik fredag 3 juli kl. 16.00. Frakten som kostade 50 kr blev sänd till Rikshospitalet av Thor.

Laura efterlämnar sig vid en ålder av endast 50 år man och 7 barn varav de minsta är bara 10 och 13 år gamla. Thor Aksdal stannade kvar på gården tills han sista året blev sjuk och kom till Rosendal Aldersheim i Kvinherad där han dog 83 år gammal 1972. Ta gärna del av skriften intill, i pdf format som släktingar till dem utgivit som bok 1999 vid en släktträff till minnet av att det var 110 år sedan Thor Thorsen föddes på gården Sæbø.

Allan Kvalevaag 2021-05-22