Lars Dedrick Wadholm

Wadholm i USA

Laurense Marie Wadholm

Går jag sex generationer finner jag Lars Larsen och Laurense Marie Johannesdatter Risdall som väljer att emigrera till Iowa, USA. Lars föddes 23 dec 1839 som näst yngst i en syskonskara av 7 på Vaholmen i Skudeneshavn, Karmøy. Han tog namnet Lars Dedrick Wadholm i USA. Han gifter sig 5 juni 1866 i Falnes kyrka, Skudenes med Laurense Marie ”Mary” Johannesdatter Risdall också från trakten. Hon föddes 26 dec 1843 som nästäldst i en syskonskara av 9 på Øvre Risdal, Skudenes, hon avled någon gång efter 1920. Lars avled 10 juli 1921 I Mountrail County, North Dakota, USA. De valde att emigrera till Red Oak, Montgomery County, Iowa, USA någon gång under 1882. Han var den enda i sin familj som emigrerade medan i Laurense Marie ”Mary” familj emigrerade hela 6 stycken av 8 vuxna syskon. De reste tillsammans med Grethe Johanne (1866), Karen Lovise (1868), Dina Marie, (1869), Jakob Larsen (1870), Tobias Thomas (1871), Ole Johan ”John” (1874), Johannes ”James” (1877) och Anders ”Andrew” Magnus (1880). Den äldsta flickan var sexton och den yngsta sonen var två år.

Holmen, den mest attraktiva platsen nära sjön. Husen ær byggda omkring 1845–1850.

Strax efter ankomsten till Red Oak gifte sig den äldsta dotter och med den tredje dotter till Kanada. Mellansystrarna gifte sig och flyttade till Washington State för att starta en familj. Ingen av de tre systrarnas familjer har hittats. Deras för- och mellannamn användes i Lars barnbarn men de glömdes inte av sina yngre bröder. Liksom alla växande familjer hade Lars och Mary förmodligen inte mycket pengar. De fick ytterligare två söner, Lars Martin (1884–1934) och Hans (1886–1970) efter ankomsten till Red Oak. Lars arbetade förmodligen var han kunde för att tjäna pengar fåt familjen. Det framgår av en familjebild att de antingen hyrde eller ägde en liten gård nära Red Oak. De flesta vid denna tid var gårdsbrukare men några av barnen fick även andra sysslor. Thomas och Andrew Wadholm var båda fiolbyggare, James Wadholm var vapensmed medan Hans Wadholm var målare.

Klicka för mer info

När var och en av de sex pojkarna var tillräckligt gamla arbetade de förmodligen också med att få in pengar till familjen. De hade bott i Red Oak i cirka sjutton år. Det hade varit på tal om att de skulle ha egna gårdar så de gjorde upp en plan. Familjen Risdall var en stor del av denna plan. Marias familj, Risdall hade hittat en mycket fin mark i nordöstra South Dakota, en bördig dal nära Veblen. Den stora Risdall familjen fick barn och växte snabbt i Veblen runt 1890-talet. Risdalls hade migrerat till Minnesota i början av 1870-talet och sedan till South Dakota år 1880. Risdall familjen i Veblen berättade för Mary Wadholm om den underbara dal runt Veblen med mycket bördig mark. De kan ha berättat för dem om jobbmöjligheterna. En sak är säker, familjen Risdall hade ett stort inflytande på familjen Lars Wadholm som flyttade till Veblen, South Dakota. Efter att ha bott i Red Oak i sjutton år flyttade familjen Lars och Mary Wadholm 1897 norrut cirka 400 mil till Veblen. 1908 emigrerade Peder och Jensine Hartland från Hjartland nära Leirfjord, Nordland, Norge till Claire City, South Dakota, inte långt från Veblen. De hade två pojkar och två flickor. Fred och yngre brodern Paul flyttade först till Washington State 1906.

En av flickorna hade en dotter. Någon i Hartland familj kan ha bott och arbetat på en gård nära Wadholm. 1911 hade de två Hartland systrarna Charlotte Paula (1887–1958) och Petra Elaine (1894–1980) fått ögonen på de två äldsta Wadholm bröderna, Thomas och John. 1912 gifte sig Thomas med Charlotte och John gifte sig med Petra. Familjerna Thomas och John Wadholm växte snabbt.

Ättlingarna till Wadholm och Hartland växte och har nu spridits sig till många stater.

Allan Kvalevaag
2019-08-16