Anders Paulsen Wallevik

Anders Paulsen Wallevik föddes 12 sep 1874 på gården Vallevik, i Ulvik, Hordaland fylke. Han fördrog att kalla sig A. P. Wallevik med många strängar på sin lyra. Han var gårdsbrukare, skeppare, handelsman, ångbåtsexpeditör, posttjänsteman m.m. Det han blev känd för var hans fotografering.

Som ung tog han arbete omkring 1895 som receptionist på hotel Brakanes. Detta i en tid då turismen började ta form och resandet ökade. Ångbåtarna kunde transportera passagerare längre bort på kortare tid. Han la märke till att hotellgästerna önskade sig köpa postkort. Många av de postkorten han sålde på hotellet var säkert från den kände fotografen Knud Knudsen en av de första norska pionjärerna inom fotografikonsten. Det var då tanke för första gången kom upp att lära sig fotografera. Hans första kamera vann han i en tävling i början på 1900-talet sen rullade det bara på. Han var didaktiker med en kortare utbildning 1918 i Berlin hos Nicola Perscheid, en av de första professionella fotograferna i Tyskland. Han fotograferade helst utomhus i sin byggd, maritim miljö, på sina fartyg och sin familj. Framkallningen skötte han på gården utan elektricitet i skenet från stearinljus. Han efterlämnade sig över 3300 glas plåtar som Hardanger Historielag har fått ta hand om och digitalisera. De flesta tagna mellan 1905–35, ett fantastiskt foto arv att få ta del av. Många av hans foto finns att beskåda på det norska digitalmuseet.

Klicka för ny bild

Han tog fotoapparaten med sig överallt. Han själv uppgav att han i 1897 tog över en fotoateljé i Ulvik (Vallevik) efter en annan fotograf som hade startat den 1876, men angav inte vem det var, möjligen var det Eikenæs. Så sent som 1955 levererade han bilder till Historiska museet, universitetet i Bergen, där några av hans plåtar finns bevarade. Anders fotograferade mycket för Hardanger-Sunnhordlandet. Han fick diplom och medalj för sitt verk på en internationell fotoutställning i Nürnberg 1956. Kopior av hans bilder och 1 500 glas plåtar finns nu på Hardanger Folkmuseum.
Anders miste sin far redan 1897, han fick då axla rollen som gårdsbrukare tillsammans med sin mor och yngre syskon. Fem av dem var under 12 år. Han övertog sin fars jaktskepp ”Haabet af Hardanger” som han seglade endast 24 år gammal ner till Karlshamn i Sverige med en last av salt sill. Eftersom han inte hade skepparexamen fick en äldre skeppare från Bergen och en kock följa med på den vågliga resan. Han fortsatte med seglandet som lotsfartyg ner mot Haugesund och vår fisket. Det var här han träffade sin blivande hustru från Røvær, Martha Amanda Gautesen. Hon var 14 år yngre än Anders och hade som 11 åring mist sin far, kusiner och andra närstående personer i den fruktansvärda oktoberstormen då  begravningsföljet förliste 1899. Anders och Martha gifter sig 1905, de fick ett långt liv tillsammans med nio barn.

Klicka för ny bild

”Haabet” hade han fram till 1920-talet då han byggde ett nytt segelfartyg på 75 fot som fick namnet S/K Vallevik. Furutimret till båten högg han i sin egen skog. Det tog honom två år att bygga klart skeppet. Senare runt mitten av 1930-talet låg båten upplagd för att 1938 bli ombyggd med motor och styrhytt. Han seglade mycket och långt med Vallevik. Köpte fisken direkt av fiskarna som senare saltades och stoppades i tunnor. 1927 kunde det sluta illa för Anders då hans segelkutter hamnade i oväder i Selsøyviksundet i Rødøy på Helgelandskusten. Anders och manskapet, hans 14 årige son Arne fick söka nödhamn då vädret försämrades. På natten ökade vindarna upp emot orkanstyrka och de kastade ankar, skeppet drev ändå upp på ett skär och skadades. De fick rädda sig i livbåten. Senare bärgades S/K Vallevik till Bodø för reparation. Anders Wallevik avled 90 år gammal 27 juli 1965. Han hade ett händdelsrikt liv bakom sig.

Källor:
Original foto: Anders Paulsen Wallevik
Foto: Hardanger och Voss Museum
Hardanger historielag 100 år

Allan Kvalevaag
2019-03-30