Menu

Börja släktforska

Ha tålamod, arbeta metodiskt
I början av släktforskningen upptäcker man snabbt hur spännande det är att följa sin släkt bakåt i tiden. Moderna hjälpmedel gör det enklare och snabbt att få resultat. Numera finns kyrkböcker, olika register, folkräkningar för flera hundra år tillbaka. Det riskerar snabbt bli spretigt och svårt att ha översikt. Så ta det lugnt, och försök arbeta metodiskt. Börja med att skriva ner de närmaste släktingar som finns i livet. Ta reda på namn, adress, telefon, familjemedlemmar ja sådant som finns tillgängligt just då. Kontakta dem och intervjua för att fylla på med viktiga händelser såsom födsel, dop, vigslar, yrke och övriga saker som dyker upp. Just det här sista kan verka en aning virrigt i början, speciellt med äldre människor som pratar om gamla tider. Du får lite information här och lite där. Därför är det viktigt att notera det som sägs. Senare kommer man ofta tillbaka till en händelse och då saknar man informationen. Får du spela in samtalen så gör det. Några personer är inte i livet, för dem blir det noteringar om död, orsak och begravningsplats. Kanske har du tur att någon redan håller på eller har släktforskat där du kan fortsätta.

Källhänvisning
All information om dina släktingar som du finner ska du notera. Det kan göras på många vis allt från papper, skriva på datorn i Word eller att införskaffa ett släktforskningsprogram. Även om det tar tid kommer du spara mycket tid på sikt. Sen vill du komma tillbaka till uppgifterna då blir dina noteringar och källhänvisningar perfekta. Dessutom är det betydligt enklare för andra som tar del av din forskning kan verifiera uppgifterna. Använd i första hand originalkällorna till kyrkoböckerna, lita inte på andras uppgifter om de inte finns källor angivna. Dessa ska betraktas som sekundära.

Avgränsa din släktforskning
Du bör tidigt bestämma dig för hur brett och djupt forskningen ska utföras. Ska du bara forska i rak led bakåt eller ska du ta med syskon, ingifta föräldrar osv. Det går alltid att bredda efteråt. En del släktforskare fördjupar sig i någon hembygd, trakt eller stad. Andrar vill komma så långt tillbaka det går. Allt är upp till var och en.

Dokumentera forskning
Det finns många släktprogram till datorn, flera är på svenska, utvecklade i Sverige. Jag har testat ett flertal allt från enkla gratis program till mer avancerade. De mer avancerade och omfattande programmen innehåller ofta mer än vad som behövs. Själv använder jag ”Min Släkt” i datorn. Alla program ska kunna importera och exportera träd i en GEDCOM format. Det är inget som du behöver fundera på i början. Senare om man vill byta och/eller placera innehåll på nätet, då kommer GEDCOM till användning. Det är en standard som gör det möjligt att överföra släktträd till någon annans träd/plats eller tvärtom. Jag har valt att använda ett amerikanskt program som kallas TNG (The Next Generation) och finns på de flesta språk. Det är det allra bästa som går att få tag i enligt min bedömning. Då läser man in hela sitt träd med den informationen man vill dela med sig av med hjälp av GEDCOM. Resultatet blir en egen hemsida utifrån en valfri mall. Det krävs att man har ett webbhotell där man installerar TNG. Så här ser min ut.

Äldre skrivstilar
I början av 1800-talet och bakåt kommer du träffa på den gamla tyska (nygotiska) skrivstilen. Ta dig tid och lär dig dessa bokstäver. Du kommer ha stor fördel när du själv ska tyda handstilen. Det finns bra litteratur och video att ta hjälp av. Ta även hjälp av andra släktforskare för att tyda det som du själv kör fast. Fast jag har hållit på länge är det fortfarande så att man behöver läs hjälp. Jag använder måna släktforskargrupper på Facebook för olika ändamål. Kan var emigranter till Amerika från Norge, Tyskland eller andra länder. Gruppmedlemmarna är mycket hjälpsamma och du får ofta snabb hjälp att tolka och tyda svårlästa handstilar. Inte alla präster och klockare som kunde skriva snyggt. och läsbart. Det Norska Arkivverket har tagit fram en App att ladda ner fritt och installera på din mobiltelefon ”Gotisk Haandskrift” heter den. Sök på de olika plattformarna, mycket bra att ha med sig.

Släktforska utomlands
Släktforska i Danmark och Norge är det ganska snarlikt Sverige. Däremot i Tyskland finns andra lagar och förordningar som vi svenskar inte är så vana vid. USA har mycket information på Internet men man får se upp för en del vill ha betalt för informationen. Ofta stöter man på någon släktforskarförening eller enskilda personer som hittar till ens sida på nätet eller träffar man på något som ser intressant ut. Skriv och fråga de flesta hjälper till. Jag har nog bara träffat på enstaka som kan vara svårflörtade men trägen vinner. Under respektive land på min sida finner du lämpliga länkar.

DNA
Mycket snabbt har DNA släktforskningen erövrat mark. Det är viktigt att man tar ett DNA test. Finns flera olika företag att välja mellan. En del är fria så tillvrida att man inte behöver något abonnemang, en del vill ha betalt för både och. Läs på innan du bestämmer dig för vilket. Köp en bok tex Peter Sjölund den mest meriterade DNA släktforskare vi har i Sverige. Han har skrivit två bra pedagogiska böcker. DNA forskning måste kompletteras med vanlig pappers släktforskning.

Lite råd på vägen
Börja prata med dina mor- och farföräldrar. Skriv ner, skriv ner, jag har ångrat mig många gånger för att jag missat information. Använd mobiltelefonen, ta bilder på personer du träffar (fråga först), dokument det du inte får med dig, ta kopior. Du kan även spela in samtalen med telefonen om du får lov. Samla allt även sådant som du inte tycker är relevant för tillfället. En dag behöver du det, tro mig. Gamla foton är en guldgruva men du behöver någon som kan berätta vem som är vem på bilden och var och när fotot är tagen. Jag har sammanställt en information hur du kan tolka gamla porträttfoton som heter just ”Tolka Porträttfoto

Många som börjar med släktforskning vill gärna finna intressanta händelser, såsom mord, domar, berömda personer med mera. Det är ofta inte det man träffar på utan mer vardagsnära historier som är minst av lika stort intresse. Jag försöker skriva små släktsagor över intressanta händelser och personers liv. Förlisningar, platser med mera. Du finner en del av mina berättelser under Släktsagor i menyn på min sida.
Lycka till med din släktforskning.

Allan kvalevaag
2021-06-25