Fotoalbum
Hem arrow Vikingar

Allmänt om vikingarBayeuxtapeten
Klicka för presentation av scenernaBayeuxtapeten (70 x 0.5 m) som sannolikt är tillverkad år 1070, visar Vilhelm Erövrarens invasion av England och slaget vid Hastings år 1066. Bilden intill visar en av 72 scener där Harald Godwinson vid skymningsdags får en pil i sitt öga och senare stupar. Bayeuxtapeten, ett världsunikt mästerverk, kallas ofta också för "Drottning Matildas Tapet". Legenden påstår att det var Vilhelm fru Matilda som vävde och broderade tapeten. Troligtvis var det munkar i ett kloster som skapade tapeten. Tapeten förvaras i staden Bayeux i Normandie. Gör ett besök på deras museum.

Klicka här för att ta del av historien om tapeten, scen för scen.


Ser du inte mini tapeten ovan har du ingen flashplayer, klicka här för att för ladda ner.

Handelsplatser

HaithabuJag har mina rötter från två handelsplatser med anor från vikingatiden, Karmøy i Norge och Haithabu vid Schleswig, norra Tyskland. Det har skrivets mycket om Birka som en stor handelsplats men det är bara en av många intressanta platser under den period mellan 750- och 1060-talet som kallas Vikingatid. Förutom Avaldsnes och Haithabu eller som man numera säger Hedeby finns det många platser att berätta mer om.

Översiktbild av Haithabu vid stranden till Schlei. Man ser tydligt befästningsverket runt själva byn. 

silvermyntIntill syns ett märkligt fynd av bl.a ett silvermynt som har en direkt anknytning till Hedeby. Platsen Fotevik utanför Vellinge i Skåne har varit en av dessa marknadsplatser som fanns under vikingatiden. En annan sådan plats som det har skrivets mycket om är Hastings i England och då slaget 14 oktober 1066 när Vikingatiden mer eller mindre upphör. För er som vill läsa mer om fynd och rika guldskatter från vikingatiden gör ett besök på Historiska Museet.
 
Silvermyntet som påträffats utanför Kämpinge är en kopia av sådana mynt som Karl den stora lät prägla i Dorestad i nuvarande Holland.

FotevikenHösten 2006 har arkeologer undersökt vendeltida (550 - 800) och vikingatida (800 - 1050) huslämningar i Kämpinge. Bland spåren efter flera huskonstruktioner varav en större är en hallbyggnad på 160 kvadratmeter. I samband med utgrävningarna fann man ett så kallat Hedebymynt från tiden kring 800 e Kr. Fynden förstärker teorin om att en forntida led kan ha gått över Falsterbonäset. För att undvika den farliga passagen till sjöss kan vissa transporter ha gått över land. Kämpinge har ett stort strategiskt läge, inte långt ifrån Foteviken som var en viktig hamn. Läs mer här om Foteviken och Museumet där, med sina verksamhetersgrenar. 

Användbara länkar

Historiska världar är en sida som Historiska museum bedriver. Här kan man söka bland kartor, dräkter, fakta, bildspel över Kristendomens spridning under vikingatiden, diskussion m.m. Eller varför inte en annan fantastisk sida från  Brittiska BBC, här finns ett index att välja från t.ex. en sida om vikingar och en för ungdomar
Karmøy

En sida om Karmøy och dess arkeologiska fynd kan ni besöka om ni vill veta mer om. Avaldsnesprojektet som forskar kring arkeologi, marinarkeologi, historia, byggforskning, för att nämna några områden. Här finns flera vikingabyggnader uppförda efter rekonstruktioner.

Avaldsnes på med Olavskyrkan i bakgrunden.

Vikingamuseum i Schleswig, Haithabu är ett av de bästa Vikingamuseum, byggt i vikingastil. Bara det är värt ett besök.

Museum HaithabuVikingamuseum i Schleswig, Hedeby. Taken på husen är belagda med blyplattor som ställt till det med miljöpåverkan. Regnvatten har lakat ur blyet som förorenat ån, Schlei. Det har byggts ett reningsverk på platsen för att förhindra framtida utsläpp.

Historiska personer

Här finner ni ca: 300 personer som har anknytning till regenter under Vikingatiden. Vi vill passa på och nämna att det inte alltid är enkelt att ta reda på fakta. Denna tid är ofta mest beskriven i sagor och krönikor.
Uppdaterad 2010-09-02