Senaste uppdateringen 28 feb 2024
Skriv ut Lägg till Bokmärke
Tygo Tormodsen Tunge Sømme

Tygo Tormodsen Tunge Sømme

Man 1867 - 1911  (44 år)

Personlig information    |    Media    |    Noteringar    |    Källor    |    Alla    |    PDF

  • Namn Tygo Tormodsen Tunge Sømme 
    Födelse 23 Feb 1867  Hetland, Randaberg, Tunge, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna plats  [1
    Dop 24 Mar 1867  Hetland, Randaberg, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna plats  [1
    Kön Man 
    Yrke Lots 
    Död 2 Mar 1911  Hetland, Randaberg, Tunge, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna plats  [2
    Orsak: inflammation i gallblåsan 
    Begravning 9 Mar 1911  Randaberg gravplats, Randaberg, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna plats  [2
    • Gravplats B 5 136
    Person-ID I119159  Allan Kvalevaag
    Senast ändrad 16 Nov 2020 

    Familj Malene Knudsdatter,   f. 26 Jan 1864, Hetland, Randaberg, Grødem, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna platsd. 26 Nov 1915, Hå, Nærbø, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna plats (Ålder 51 år) 
    Vigsel 25 Sep 1892  Hetland, Randaberg, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna plats  [3
    Barn 
     1. Knut Thygosen Tormodsen*,   f. 6 Jun 1893, Hetland, Randaberg, Tunge, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna platsd. 19 Okt 1941, Stavanger, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna plats (Ålder 48 år)
     2. Thorrmod Thygosen,   f. 2 Nov 1895, Hetland, Randaberg, Tunge, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna platsd. 1 Mar 1896, Hetland, Randaberg, Tunge, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna plats (Ålder 0 år)
     3. Tilla Thygosen Sømme*,   f. 9 Maj 1897, Hetland, Randaberg, Tunge, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna platsd. 6 Sep 1983, Stavanger, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna plats (Ålder 86 år)
     4. Sigrid Teodora Tormodsen Sømme,   f. 3 Jun 1900, Hetland, Randaberg, Tunge, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna platsd. 1986, Chicago, Cook County, Illinois, USA Hitta alla personer med händelser på denna plats (Ålder 85 år)
     5. Tor Mellin Tormodsen,   f. 25 Mar 1902, Hetland, Randaberg, Tunge, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna plats
     6. Astrid Thygosdatter,   f. 4 Jan 1905, Hetland, Randaberg, Tunge, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna platsd. 19 Aug 1905, Hetland, Randaberg, Tunge, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna plats (Ålder 0 år)
     7. Astrid Kristine Tormodsen Sømme,   f. 16 Okt 1906, Hetland, Randaberg, Tunge, Rogaland Hitta alla personer med händelser på denna platsd. 10 Sep 1987, Chicago, Cook County, Illinois, USA Hitta alla personer med händelser på denna plats (Ålder 80 år)
    Familjens ID F31439  Familjeöversikt  |  Familjediagram
    Senast ändrad 12 Nov 2020 

  • Foton
    Tygo_Tormodsen_Tunge_1
    Tygo_Tormodsen_Tunge_1

  • Noteringar 
    • Gårdsbrukare av Tunge bnr 2, Randaberg

    • Tull- och lossningstation vid Tunge Thormod Jacobsen Sømme flyttade till Tunge i samband med att tullstationen flyttades från Kvitsøy 1865. Bodde på tullstationen i Tunge tills den stängdes 1892. Jag har inkluderat en bit om lotsar i Tungenes, som var i Årbok för Jæren 1952 av Ole Vistnes Den första "stationschefen" var Hans Sømme. Annars följde Thormod Jacbsen Sømme från Kvitsøy. Det var tre husljud i tullhuset, "chefen" tillsammans med två "tulltjänstemän". Dessa var i uniform, men det fanns också tre hyresgäster från Tunge. Det var Kristian Thorsen, Gabriel och Bertel Evensen. År 1875 och därefter var Lars Henriksen från Tananger stationschef, och Thormod Jacobsen och Gabriel Knudsen var "styrmän". Det fanns inte så få barn, så det kunde inte vara något rymligt. Folkräkningslistorna för 1875 talar om att det då fanns 22 personer i huset.
      Laurits Tunge kommer fortfarande ihåg (1952) olika små händelser från tullbutiken på Tungeneset. Ibland vaknade han och andra barn över högen nära tullhuset. Det fanns en liten utkikshytt där. Fru Olga Askeland i Søregata berättade också att hon var tvungen att hålla vakt när hennes far hade middag. Hon är dotter till Gabriel Knudsen.
      Det fanns många segelfartyg på den tiden. När fartyg kom från utlandet, skulle det röra ut från Tungevågen och Praia. Stora fartyg - Laurits nämner särskilt engelska - var glada att få en av tulltjänstemännen ombord, så de flydde omedelbart till staden. "Dei tente ein dalar på det", tollarane. Annars var det att besöka och försegla där ute.
      Man tror att det är långt ifrån Tunge till Stavanger idag. Bussarna går många rutter till dagen. På den tiden var det inte en väg en gång. Och det var verkligen inte så långt. Tillräckligt med det, de gick tillbaka från staden, tulltjänstemännen. Fadern kunde komma hem sent på kvällen eller på natten, sa fru Askeland. Gabriel Knudsen var från Tananger.
      När tullstationen i Tunge stängdes 1892 köpte Thygo Tormodsen (Sømme) huset. Och från och med nu blev det en lossningsstation. Det hade våra lotsar på tungan från antiken. Således nämner skattekommissionen 1802 Tunge: "--- har en fördelaktig plats för lotsning och fiske längst ut i Stavangerfjorden". Det verkar som att förlora har varit en speciell maträtt för trädgården sedan urminnes tider. Lotslagen från 1824 gjorde förmodligen ett slut på detta.
      På Sande fanns också lotsar. Den första var Sivert Larsen från Håland socken, född 1818. Senare blev två av sönerna lotsar, Sivert och Enok. Det blev därmed Gamle-Sivert och Litle-Sivert. Men det senare spelade ingen roll, för han och de andra var stora män.
      Colin Archer - det namnet ger idén till Roald Amundsen och Fridthjof Nansen. Det var byggaren av det världsberömda polarfartyget "Fram". 1893 stod "Fram" för första gången ut Kristianiafjorden.
      Några år senare, troligen vid sekelskiftet, kom en blank ny lotsbåt fram från rekryteringen av Colin Archer i Larvik. Lotsbåten skär igenom vågorna i väster. Ombord var två unga män från Randaberg, dvs. den - Knut Husebø - blev en kvar i Randaberg sedan dess, han var från Hundvåg. Den andra var Thygo Thormodsen, lots på Tunge. Thygo och Knut köpte denna stora och främre lotsbåt tillsammans. Det fanns rimliga priser då, 3700 norska kronor, och det betalda räddningsföretaget 400 norska kronor.
      Den nya lotsbåten ankrade upp bredvid Sandeskøyta på Randabergvika. "Nu är det bara fönsterluckor som kan stoppa oss", sägs det att Knut hade sagt då. Stormen bör inte stänga vägen mot havet.
    • Det var ett spännande liv att vara lös på den tiden. Ofta var det tillräckligt med racing med lotsar på Rott, Tananger och Kvitsøy. Det finns några kvar (1952) som deltog som "hemseglare". Man kan nämna Jonas Sande, Knut Randeberg, Jonas Valen och Knut Husebø på Todnem.
      Det är en trevlig vårsöndag som sitter vid glaset i Knut Husebøs vardagsrum. Han bor högre än de flesta här ute, med en fantastisk utsikt väster om Bø-slätten och havet med Kvitsøy och Håsteinholmane i väster. Vissa ljusblå moln med solglitter lägger till sin egen glans i väster, augo vill söka till havs. Titta där, där kommer den engelska båten "Jupiter" bakom Valahaugen och seglar med god fart förbi Bø-gardane och är utom synhåll väster om Tunge. Ett tag senare kommer "Lyra" från Antwerpen. Och Knut Husebø gick ut för att berätta om hårda resor till havs i stormar och stormar. Det var den engelska båten då och där. "Eldorado", kallade han det. "Det var en fin båt." Thygo var fri och Knut var sjöman. Colin Archer-lotsen fick långsamt stå i väster. Men när det kom till att vara vågad var det förmodligen Litle-Sivert som var basen. De låg och backade i en storm långt ut till havs flera av lotsarna, men vädret var sådant att det inte var möjligt, man var tvungen att landa. Det bar inåt; men sedan förändrades Sivert helt - och det var till sjöss så röken var stilla. Sedan fick han vara ensam!
      Det kan vara svårt att komma ensam till land. Knut sa till honom att han var tvungen att sätta skridskon i land, det var inte tillrådligt att få tag på ankarbojen. Ibland gick det igenom vått. Pälsen hade klaffat i stormen. "Det är ingen lögn för dig att lura med gikt," sa Berta, hans fru

  • Källor 
    1. [S51881] Hetland: 1862-1876, Ministerialbok 1867 sid 61 pos 46.

    2. [S51882] Hetland / Randaberg: 1882-1918, Ministerialbok 1911 sid 118 pos 2.

    3. [S51888] Hetland / Randaberg: 1882-1918, Ministerialbok 1892 sid 134 pos 8.